Therapie met dieren
Ervaar de helende werking van therapiedieren
Waarom therapie met dieren? Omdat dieren magisch zijn!
Misschien heb je dat al eens kunnen voelen van een eigen huisdier? Het is moeilijk te beschrijven maar ze bewerkstelligen iets in ons wat mensen niet kunnen. Dieren geven steun als het moeilijk gaat, bieden troost als we verdrietig zijn, brengen ons tot rust als we boos zijn en bieden ons liefde en vertrouwen als geen ander.
Ook binnen mijn therapieën zijn mijn zorgkonijnen Basiel en Aukje en therapiehond Nanou het magische hulpmiddel om kinderen en jongeren te laten openbloeien en groeien. Elke keer opnieuw sta ik versteld van de interactie tussen kind en dier.
Bovendien zijn mijn therapiedieren binnen de psychologische begeleiding het middel voor als woorden niet gevonden worden, voor muurtjes die een therapeut niet kan slopen, voor obstakels die anders maar moeilijk kunnen overwonnen worden, voor inzichten in jezelf,… Naar de therapeut gaan: soms klinkt het nog taboe en soms is het lastig. Dankzij de dieren wordt de begeleiding laagdrempelig en ontspannen gemaakt. Ze zorgen ervoor dat je kind geen stress ervaart. Ze bieden troost, verbeteren de sociale vaardigheden, helpen angsten overwinnen en wakkeren het zelfvertrouwen aan. Maar ook voor mij als therapeut is mijn hond heel waardevol. Door haar spiegelgedrag kan ik nog sneller sferen aanvoelen en inschatten wat je kind op dat moment nodig heeft.
“ Dieren zijn psychologen op vier poten „
Therapiehonden
Nanou
Therapiehond Nanou heeft samen met Eveline een tweejarig intensief traject doorlopen. Na een grondige analyse, testing en het afleggen van examens, werd Nanou door de gedragstherapeut goedgekeurd als therapiehond.
Profiel: lief – aanhankelijk – leergierig
Gek op: koekjes – de zon – samen spelen
Hekel aan: slecht weer – katten – alleen zijn
Meerwaarde:
– laat je nadenken
– biedt troost
– zorgt voor betere sociale vaardigheden
Nanou is mijn allerbeste vriend. Toen ik weende kroop ze op mijn schoot.
Ellie
Therapiehond Ellie is een labrador en de jongste telg van de Dierenkracht-familie.
Profiel: knuffelbeer – nieuwsgierig – beetje lomp 😉
Gek op: plassen met modder – eten – massages
Hekel aan: dierenarts – trappen lopen – lege zak snoepjes
Meerwaarde:
– stimuleert de contactname
– biedt troost
– daagt je uit in het stellen van rustiger gedrag
Zorgkonijnen
Basiel
Basiel is geboren in Nederland. Hij is de held van Aukje en liet haar groeien in haar zelfvertrouwen. Ze zijn de allerbeste vrienden.
Profiel: stoer – slim – sociaal
Gek op: Aukje – wortelloof – chillen
Hekel aan: bromvliegen – oppakken – dag zonder koekjes
Meerwaarde:
– verlaagt stress
– zorgt voor vertrouwen
– biedt ontspanning
Ik dacht dat ik niets kon maar ik leerde Basiel iets nieuws!
Aukje
Aukje is net zoals Basiel geboren in Nederland. Ze is heel selectief in het kiezen van haar konijnenvriendjes. Maar op Basiel was ze onmiddellijk verliefd!
Profiel: nieuwsgierig – schattig – avontuurlijk
Gek op: Basiel – weegbree – knagen
Hekel aan: bromvliegen – harde vloeren – nagels knippen
Meerwaarde:
– doet angsten vergeten
– geeft rust
– stimuleert het denkvermogen
Ik zit graag tussen de konijntjes op de grond. Dan word ik rustig en kan ik gemakkelijker over mijn gevoelens vertellen.
Therapie met dieren: wat wetenschappers zeggen
Belangrijk uitgangspunt:
Animal Assisted Therapy vraagt van de therapeut bijkomende opleiding en expertise in dierengedrag. Werken met therapiedieren vraagt kennis en bewustzijn. Het is heel belangrijk dat de dieren met de nodige zorg worden behandeld en dat hun lichaamstaal ten volle wordt begrepen. Dit is de enige manier om het welzijn van de dieren alsook het welzijn van de cliënt te garanderen. Pas met psychologische kennis van zowel mens als dier kunnen succeservaringen geboekt worden.
De dieren die ingeschakeld worden binnen de hulpverlening dienen te voldoen aan meerdere specifieke eigenschappen. Ze worden hiervoor gescreend, opgevoed en opgeleid. Bovendien dienen de dieren hun ’taak’ graag te doen.
Binnen de Animal Assisted Therapy (AAT) wordt er steeds een therapeutisch doel voorop gesteld. Het is dus een doelgerichte interventie waarbij per cliënt een specifiek behandeldoel wordt geformuleerd.
Therapie met dieren: wat zijn de wetenschappelijk aangetoonde effecten?
Het is wetenschappelijk aangetoond dat het contact met dieren/therapiehonden een fysiologisch effect heeft op mensen. Tijdens dit contact is er een verhoogde vrijstelling van endorfinen (welbevinden en geluk), oxytocine (knuffelhormoon), prolactine (invloed op positieve sociale gedragingen) en dopamine (van belang bij beweging en emoties) aangetoond.
Spiegelen met honden. Hoe werkt het?
Mensen kunnen zichzelf leren ontdekken door samen te werken en bijgevolg te leren van honden. Honden spiegelen met hun lichaamstaal iemands gevoel. Op deze manier kan je je meer bewust worden omtrent je eigen gedrag en hier iets mee doen. Als je je gedrag gaat veranderen zal het gedrag van de hond ook veranderen. En als iemands gedrag verandert zullen mensen in de omgeving dit ook opmerken. Het spiegelen kan iemand bewust maken van een bepaald gedrag of patroon dat hem last bezorgt maar ook van zijn eigen lichaamstaal en het effect hiervan op anderen.
Benieuwd naar meer theoretische achtergrond over Animal Assisted Therapy? Klik hier voor meer informatie.